Grote schoonmaak

Een paar weken geleden werd er aandacht gevraagd voor een schoonmaakactie bij ons in de buurt. Ik dacht, kom, laat ik hier eens aan mee doen en een positief steentje bijdragen tegen zwerfafval. Ik woon er nu tenslotte een jaar. Op de Facebook pagina meldde ik dat ik “ging”.

Gisteren was DE dag. Ik stond om 10 uur stipt op het plein, maar de drommen mensen die ik verwachtte, bleven uit. Een team van 8 mensen van de organisatie liepen een beetje rond, en wisten eigenlijk ook niet goed hoe je dit moest aanpakken & beginnen. Ik denk dat er daarnaast zo’n 7 medebewoners & kids liepen om mee te helpen.
In de loop van de dag zouden verschillende optredens het geheel levendig maken. Trommelende vuilnismannen, een levensgrote Garfield en een zingende prullenbak, en een kunstenares die met het vuilnis kunst zou maken. Spannend allemaal!
Veel of weinig volk; hup aan de slag. Ik krijg een ‘prikker’ voor het zwerfafval. De term prikker kende ik nog wel vroeger op school; een stok met een prikker er aan, maar dit was meer een “plukker” (grijpstok) die ze prikker noemt. Ook goed. En een vuilniszak met ring om het spul er makkelijk in te doen. Ik loop naar de parkeerplaatsen en ben aan het vuil plukken geslagen.

Crimineel

Op een bepaald moment voel je dat men naar je kijkt. Eeh, o ja, je loopt wel in de gaten als je zo over straat loopt. Daar had ik een trucje voor; gewoon naar de straat blijven kijken en vooral niet opkijken. Werkt eigenlijk wel goed. Alsof je een crimineel bent die een taakstraf heeft gekregen. Maakt me niet uit; best een leuk werkje. Je ziet meteen resultaat!
In de buurt van een kinderspeelpleintje begon de vuilniszak sneller gevuld te raken, het teken dat tieners daar ook ‘spelen’. Grappig, die tieners zijn ook groen bezig, er lagen meerdere doorzichtige zakjes met een groen blaadje als logo. En natuurlijk blikjes energiedrank.

Vol trots liet ik mijn gevulde vuilniszak aan een van de organisatoren zien en kreeg koek, drinken en zelfs een broodje ham. De winkeliersvereniging steunde de actie volop. Wat er het meest in mijn zak zat? Sigarettenpeuken en Anta-flu papiertjes.

De verschillende activiteiten die de dag zouden opluisteren heb ik niet gezien. Jammer, wilde graag eens op de foto met mijn held Garfield. Gelukkig komt ie wel eens vaker langs 😉 De kunstenares was er trouwens wel vanaf het begin bij, en zij heeft met lijm en verfspuitbussen een mooie collage gemaakt!

World Cleanup Day

Ik kwam er achter dat het best een speciale dag was: zaterdag 15 september 2018 is het World Cleanup Day. De grootste schoonmaakactie die ooit wereldwijd werd gehouden. Dat had ik me niet beseft, maar klinkt wel goed. Het is alleen niet zo populair; je moet er zelf wat aan doen. Als een ander nu eerst eens begint…

Grappig is dat ik vorige week https://www.theoceancleanup.com heb gevolgd, een medelander die zwerfafval in zee (de plastic soep) aan het opruimen is. Erg cool!
Nu wil ik thuis ook nog iets gaan doen aan mijn eigen afvalverwerking, maar daarover een andere keer meer!