Kerstmarkten

De eerste twee weken van november zijn voorbij. Veel (klein)kinderen zien vol verwachting uit naar de Sint en z’n Pieten. Mijn gedachten zijn op volle toeren bezig met de kerstmarkten in Duitsland die deze maand hun kraampjes openen. Ik weet het, ik weet het, officieel mag je pas over kerst praten als Sinterklaas in galop het land uit gaat. Hou mijn gedachten maar eens tegen!

Dit kerstmarktenplezier is me in 2010 komen aanwaaien. Het bedrijf Weekendjeweg.nl waar ik voor werkte heeft toen de website Kerstmarkten.nl aangekocht. Een collega vroeg me of ik tijdens het maken van hotelfoto’s in Duitsland, ook enkele foto’s van kerstmarkten kon maken. Op dat moment had ik nog nooit bewust gehoord van kerstmarkten. Op z’n hoogst een Nederlandse kerstbraderie.

Eerste kerstmarkt ervaring

Ik keek m’n ogen uit, wat een kerst-gezelligheid, kerstspullen, handwerk, frutsels maar vooral wat een heerlijke (voor mij nieuwe) Duitse lekkernijen! Lebkuchen, currywurst, reibekuchen en mijn favoriet: champignons met ui en knoflooksaus! Kerstmarkten zijn een ware traditie voor Duitsers, die na het werk nog een glas glühwein of punsch komen drinken. In grote steden, maar ook in dorpen.

Inmiddels heb ik 33 kerstmarkten bezocht, in Duitsland, België, Nederland en ook in Engeland. Wat een bofkont ben ik hè? Behalve eten koop ik er eigenlijk niets. Ik snap zelf eigenlijk ook niet waarom ik het leuk vind, maar het blijft me elk jaar toch weer trekken. In Koblenz heb ik Nikolaus gezien, de Duitse Sinterklaas. Dat was een moment dat Sinterklaas en kerst voor mij op één dag vielen!

Wat is de leukste kerstmarkt?

Vaak vragen mensen aan mij, maar wat is nou de leukste kerstmarkt om naar toe te gaan? Sja dat hangt een beetje af van wat je zoekt. Zoveel mensen zoveel wensen. Vraag het me maar eens in persoon; zoals je merkt, ik vind het heerlijk om erover te vertellen!