Verduurzamen woning

We gaan verhuizen naar een eengezinswoning! Naast het nodige inpakwerk waar ik in een ander blog iets schreef over het labelen van dozen, komt er ook een boel organisatie bij kijken. Daarnaast moeten we keuzes maken omdat het huis nog bijna helemaal ingericht moet worden. Wat zijn er een boel mogelijkheden waarop je je geld kunt uitgeven! Ik zou het erg fijn vinden, wanneer we voldoende budget hebben (bij overwaarde op ons huidige woning) dat we de nieuwe woning kunnen verduurzamen.

Overzicht

Waar vind ik een overzicht met welke dingen ik kan verduurzamen? Google je ‘woning verduurzamen’ zijn er zoals verwacht veel zoekresultaten. Maar er is niet echt een website waar je een eenvoudig overzicht vind, welke manieren voor verduurzaming er zijn. Dan ga ik ze zelf verzamelen en zet ik mijn overzicht hier in dit blog. Wie weet komt het jou van pas!

Verwarming
WarmtepompEen warmtepomp maakt alleen gebruik van elektra, een hybride versie is goedkoper maar maakt ook nog gebruik van gas.
Elektrische vloerverwarmingVerwarm je huis op een lagere temperatuur dat toch comfortabel is.
Infrarood verwarmingVoor het verwarmen van specifieke plekken kun je kiezen voor infrarood panelen in plaats van centrale verwarming.
Waterbesparing
Hemelwater opvangRegen opvangen om daar niet alleen je tuin mee te besproeien, maar ook je wc door te spoelen en je was te doen.
Recirculatie doucheEen in Nederland gemaakte regendouche, de Upfall shower, herbruikt je douchewater, reinigt het en gebruikt het direct opnieuw. Je bespaart hierdoor 13 liter water per minuut! Je moet wel met wat zaken rekening houden.
Douchewater hergebruikenHydraloop verzamelt, behandelt en hergebruikt het water uit douche, bad, wasmachine, droger, warmtepomp en airconditioning. Het kan tot 45% van het waterverbruik in huis besparen.
Douche WTWDit systeem hergebruikt de waterwarmte die je gebruikt tijdens het douchen. Het verwamt het koude water dat naar je kraam stroomt op, waardoor je boiler of ketel minder hard hoeft te werken. Dit is een voorbeeld.
Energiebesparing
ZonnepanelenPolykristallijn: goed rendement – € – levensduur 15 jaar
Amorf: laag rendement – € – levensduur 15 jaar
Monokristallijn: zeer hoog rendement – €€ – levensduur 15 jaar
Glas-glas: zeer hoog rendement – €€€ – levensduur 30 jaar
WTW ventilatieEen warmte terugwin installatie kan bij een goed geïsoleerd huis en gebruikt de warmte van de lucht in je huis die uitgeblazen wordt, om de koelere verse lucht van buiten alvast voor te verwarmen. Hierdoor hoef je die lucht niet meer zo sterk te verwarmen.
Sedum dakOp een plat dak sedum vetplantjes planten.
– Verhoogde levensduur van het dak
– Mooier om naar te kijken
– Isoleert geluid en warmte
– Weinig onderhoud
Isoleren– Spouwmuurisolatie
– Glasisolatie: HR++ glas (dubbelglas of trippelglas)
– Dakisolatie
– Vloerisolatie, bijvoorbeeld met thermokussens of PUR
ApparatenOp apparaten zit een energielabel. Kies apparaten die zo energiezuinig mogelijk zijn.
ZonneboilerJe verwarmt water door de zon en slaat deze energie op.
Kleine besparingen– Waterbesparende douchekop
– Waterbesparende kraan (meer waterbesparende ideeën)
– Naden en kieren dichtten met tochtstrips en kit
– Radiatorfolie
– Regenton om je tuin te besproeien
– Licht uit als je deze niet gebruikt
– Kraan uit tijdens het tandenpoetsen
– Douche 1-2-3:
1. Maak je nat in zo kort mogelijke tijd. Kraan uit.
2. Zeep je in.
3. Spoel af en geniet van het warme water. (Hoe korter hoe beter uiteraard!)
De prijzen zijn van april 2024

Mocht je nog aanvullingen hebben op deze lijst, laat het me weten!

OPMERKING: Ik krijg niets voor het plaatsen van de links naar bedrijven. Ik weet ook nog helemaal niet of ik deze daadwerkelijk ga aanschaffen, ik heb ze alleen in overweging. Ik ben er al wel achter dan niet alle genoemde zaken het geïnvesteerde geld zal terugverdienen. Maar dat het verstandig is om te investeren in een woning waarbij gedacht wordt aan duurzaamheid, kwam ik in februari achter. Toen zag ik dit item in het nieuws waar wordt gesproken over de problematiek van het maken van goed drinkwater in de toekomst. Ik zag ook de site IkBenWaterproof. Ik weet nog niet wat het is, maar ga de test wel doen…


Subsidies voor verduurzamen

Verduurzamen is niet goedkoop, dat heb ik gemerkt. Maar de overheid, en je gemeente heeft mogelijk subsidies die je wel over de streep kunnen trekken. De belangrijkste website van de overheid hiervoor is:
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren

Kijk daarnaast ook altijd even bij de website van de gemeente waar je woont. Handig hierbij is de energiesubsidiewijzer: https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/