Eindwoord

Voor mij ademde het boek “Nieuw-Zeeland in een rugzak” een stilte, een verlatenheid, een puurheid, rust uit. Na het lezen van het boek had ik meteen kunnen emigreren! Ik stelde me het zuidereiland voor als een dicht begroeid bos waar nog net een weg zo langs de kust met moeite doorheen liep en waar je je reis goed moest plannen om toch maar op tijd weer een benzinestation te kunnen bereiken. Bergen en een oerwoud waar hier en daar de beschaving tussen het natuurgeweld uitstak. Dolf heeft dat helemaal niet zo bedoeld om te schrijven, maar zo is het wel bij mij over gekomen. Misschien heb ik me een paar eeuwen vergist in het inbeelden, dat het er zo vroeger uitzag. Nee, Nieuw-Zeeland is niet het oerwoud-land uit mijn gedachten. De invloed van de mens is zelfs zeer duidelijk in elk landschap aanwezig. Alles is gecultiveerd. Nou ja, alles… Op het moment dat je even van de snelweg gaat en een wandeling door de bossen of bergen maakt komt dat gedachten-gevoel wel weer naar boven. Natuur in z’n rijkste vorm. Bomen, zo gevarieerd als je in Nederland echt niet terug vind. Varens die eruit zien als palmen en omgekeerd…

We zijn nu alweer even terug van de heerlijke reis naar Nieuw-Zeeland. Als we de foto’s en video terug zien, zijn er veel momenten van “o ja, daar waren we ook geweest!”.
We hebben 4.500 kilometer gereden in 3 weken. Zowat elke dag op een andere camping. Elke dag meerdere uren op de weg. Elke dag genoten van de vele prachtige bezienswaardigheden. Als we hierop terug kijken hadden we liever 3x zoveel tijd gehad om te zien wat we nu in 3 weken hebben gedaan. Nieuw-Zeeland is een modern land waar alles gelukkig nog niet in zo’n snel Westers tempo gaat. Wij hebben eigenlijk het drukke leven meegenomen uit “het westen” en daar voortgezet.

Toch hebben we fantastisch genoten. Oké, het was bij aankomst niet warmer dan 5 graden en hebben we een aantal boswandelingen in de stromende regen gemaakt. (je bent er tenslotte maar 1 keer!)
Hoge watervallen, kleine vervelende zandvliegjes, grote bomen, weidse zee, eenvoudige levensstijl, rustige meren, woeste stroomversnellingen, vreemde vogelgeluiden, kokende modderpoelen, geweldige rotsformaties, heerlijke geuren, mooie kleuren en warme mensen.
Voor ons was er een ding dat de hele reis is meegegaan. En dat was en is een overweldigend besef van de grootheid van God die dit alles heeft bedacht, gecreëerd heeft en in Zijn hand houdt.

Natuur en Cultuur
vormen een verrassende afwisseling
in het land
aan het einde
van de wereld.