Eten

Aangezien ik best geïnteresseerd ben in koken heb ik tijdens de reis gekeken wat de verschillen/overeenkomsten zijn tussen de Nieuw-Zeelandse en Nederlandse keuken. Helaas is het niet gelukt te dineren in een restaurant met de Nieuw-Zeelandse keuken. Omdat Nieuw-Zeeland een immigratieland is, is de keuken dat ook. Veel Engelse invloeden zijn goed te merken. Net als in Australië, kun je van een all-English breakfast genieten: bacon, beans in tomatosauce, sausage & eggs. Maar brood, beleg en cerial is er ook ruim voldoende aanwezig! Wil je Nederlands-gesneden vleeswaren, zoek dan naar bv. “shaved” ham. Shaved staat voor fijngesneden. De andere, standaard schnitt is een dikke plak! Verder zijn er diverse Chinese, Kantonese, Indische en Italiaanse restaurants te vinden.

Tiepies
– ze noemen ketchup eerder tomatosauce
– patat kan met azijn gegeten worden
– mayonaise / frietsaus is niet gebruikelijk bij patat
– er zijn veel Aziatische eettentjes die erg lekker en niet dure maaltijden serveren (of take-away)
– vlees is er goedkoper dan in Nederland
– De Kumara, een zoetige aardappel in 3 kleuren
– Als lunch wordt vaak een warme “pie” (hartig pasteitje) gegeten, met ketchup
– De prijzen zijn vrijwel gelijk (iets goedkoper)aan de Nederlandse prijzen (even terug naar het idee van de Gulden!)

Dagelijkse boodschappen
Als je een supermarkt binnenloopt ziet deze er niet opvallend veel anders uit als een Nederlandse. Bij de groenteafdeling zijn dezelfde groentes als in Nederland te krijgen. Twee opvallende groentes zijn de Yam en de Kumara. De Yam is een kleine wortel met een knapperige smaak. De Kumara (spr. Kumrah), ook bekend als de “Sweet patato” ziet eruit als een aardappel maar smaakt zoeter. Wij vonden ze erg lekker! Er zijn drie varianten. Deze 3 varianten lijken op dezelfde variaties als die je met paprika’s hebt.
Voorverpakte, gesneden kaas. Dat komt toch wel het meeste voor. Ze hebben ook wel “verse”, maar die is erg duur. Deze voorverpakte kaas kennen ze in een aantal soorten: Tasty (belegen), Edam en … eeh, ik geloof Mild (jong). Maar ik kan me met die laatste vergissen…

Lunchrooms
Alle lunchrooms waar we geweest zijn zien er qua praktische indeling hetzelfde uit: een vitrinekoelkast voor sappen en dranken, een glazen warm-houd vitrine op de toonbank voor pies en een voor zoete snacks/cakes en een groot (school)bord op de achtergrond met hierop vermeld hoeveel de verschillende lekkernijen kosten. De meestal kleine lunchrooms hebben altijd een persoonlijk en knus tintje en je krijgt ook altijd een beetje aandacht/interesse van de medewerker, zeker als ze erachter komen dat je een reiziger bent.
Bij lunchrooms zijn vier dingen die daar altijd aanwezig zijn: Muffins, Meatpies, Bagels en sandwiches. De meatpie is een typisch lunch gerecht en wij hebben vier soorten ontdekt: Beef, Mince, Cheese-Mince en Mushroom-mince. Soms zijn er ook pies met een patato-topping. Hieronder vind je een recept voor muffins en sandwiches.

Bosbes muffins

Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal: + 12

Gerei
– grote mengkom
– oven
– spatel
– kopje
– zeef

Ingrediënten
– 2 kopjes gezeefde bloem
– 4 theelepels bakpoeder
– 1 kopje suiker (iets minder)
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 ei
– 1/4 kopje (zonnebloem)olie
– 1,5 kopje melk
– 1 theelepel citroenschaafsel (optioneel)
– 2 theelepels citroensap
– 1,5 kopje bosbessen (zie opmerking)
– poedersuiker
– cakevormpjes (Baukje)

Opmerking
Bosbessen kunnen vers, vanuit de vriezer of vanuit blik gebruikt worden. Als je ze vanuit de vriezer gebruikt hoef je ze niet te laten ontdooien. Als ze vanuit blik gebruikt worden moet je ze goed laten uitlekken (bv. op een aantal keukenpapiertjes)

Bereiding
Verhit de oven voor op 200 graden.
Doe alle ingrediënten in een mengkom en meng ze rustig met een spatel. Let op dat je niet te lang roert, anders rijst het deeg niet goed.
Schenk of lepel het deeg in cakevormpjes of een goed ingevette muffinbakblik.
Bak de muffins in 15-18 minuten. In mijn oven was het geen probleem om de cakejes met twee verdiepingen te laten bakken (hete lucht oven).
Laat ze afkoelen op een rek. Doe vlak voor het serveren een beetje poedersuiker er overheen.

Sandwiches

Ingrediënten
– boter
– sla
– tomaat
– ham
– kaas
– plakjes gekookte bietjes
– casino brood

Bereiding
Beleg een casino boterham met bovenstaande ingrediënten. Klap er nog een boterham op en snij het pakketje schuin doormidden.
Lekker broodje gezond, maar door de bietjes net even anders!!