Praktisch

Internet toegang
Bij de meeste campingplaatsen is toegang tot internet mogelijk. Voor NZ$ 2,- per 10 a 20 minuten. Als je in een stad komt kijk dan naar “winkels” met internet toegang of internet cafés. Deze zijn over het algemeen goedkoper dan de ene computer op een camping (NZ$,- 6 per uur). Vaak wordt groot met E-mail geadverteerd, waar internet toegang mee bedoeld wordt.

Betalen
Je hoeft niet per sé travelerschecks mee te nemen. De meeste banken hebben pinautomaten waar je met het Cirrus-logo en/of Maestro logo (zie je bankpas) gewoon mee kunt pinnen! Een creditcard is wel erg handig.

Rijbewijs
Toen wij ons voorbereidden kwamen we verschillende tips tegen. De ene vermeldde expliciet dat je wel een internationaal rijbewijs nodig had en de andere zei dat dit niet hoefde en een derde gaf het aan dat het handig zou kunnen zijn.
Wij hebben ‘m voor de zekerheid wel aangeschaft, maar bij Maui bleek het niet nodig te zijn. De dame gaf als logische reden: ik kan duidelijk zien waar de voor/achternaam staat, zelfs zonder dat ik Nederlands kan lezen. Sommige rijbewijzen (Japans o.i.d.) zijn onleesbaar voor de westers getrainde ogen en daar is een officiële vertaling wel bij nodig. Een internationaal rijbewijs haal je bij de ANWB en is € 12,70.

Uitgaven
 
Dit is het overzicht van onze uitgaven, zodat je een idee krijgt van wat bepaalde dingen kosten.

Benzine (10x) € 216,-
Boodschappen/(uit) eten € 715,-
Camping/hostel (23x) € 474,-
Koffie/snack € 86,-
Ontspanning/cultuur € 402,-
Overig € 54,-
Reis & verzekering € 4.868,-
Taxi/openbaar vervoer (9x) € 290,-
Was (5x) € 19,-

Totaal

€ 7.125,-

Per persoon: € 2.375,-

Dag/Logboek
Iets wat ik iedereen kan aanraden die op vakantie gaat, is het maken van een dag- of logboek. In een dagboek schrijf je dagelijks een kort verslag met de dingen die je hebt meegemaakt en welk gevoel je hierbij had. In een logboek schrijf je dagelijks de datum en op welke tijd je wat hebt gedaan. Op deze reis heb ik beide gedaan (zie elders op deze site). Dit is erg prettig voor als je later foto’s wilt inplakken en voor je eigen herinnering, wat je allemaal gedaan hebt en hoe het ook alweer heette. Een logboek is sneller gemaakt, maar een dagboek heeft veel meer toegevoegde waarde. Het kost wat moeite tijdens de reis om dit consequent te doen, maar een enorm (!) plezier als je dit later terugleest.

Links

Voor meer informatie over New Zealand kun je de volgende sites bezoeken:

http://reizenin-nieuw-zeeland.nl/ Op deze site vind je actuele informatie over reizen in Nieuw-Zeeland
http://nieuwzeeland.startpagina.nl Verschillende links naar sites rond Nieuw-Zeeland
http://www.purenz.com Algemene info over Nieuw-Zeeland
http://www.newzealand.com Algemene info over Nieuw-Zeeland
http://www.maui.co.nz Info over campervan verhuur
http://www.maori.com/ Maori Arts & crafts institute
http://www.top10.co.nz/ Top 10 Holiday Parks
http://www.tranzscenic.co.nz/ Treintochten door New Zealand
http://www.interislander.co.nz Boot-overtocht tussen de eilanden
http://www.dolfdevries.nl Schrijver van reis(dag)boeken