Opvallend

Overnachten
Langs de (snel)wegen zie je talloze motels, motorhomes en backpackerslodges. Je hoeft hier dus vrijwel nooit zonder dak boven je hoofd komen te zitten!! Motelprijzen liggen zo rond de $60 – $ 90,- voor een doubleroom

Mensen
die we ontmoeten zijn allemaal erg aardig. Vaak weet ik niet goed reactie te geven op het “how are you” bij verwelkoming. Als ik goed heb opgelet betekend het wel dat ze een antwoord verwachten. In Nederland zeg je “Hoe gaat ‘t” pas als je elkaar kent. De mensen maken snel een praatje en willen weten waar je vandaan komt.

Gewoon
Dingen worden hier niet zo serieus benaderd als in het westen. Bv. Winkels worden hier volgeschilderd met reclame, de Westpackbank spreekt z’n klanten bij de pinautomaat in gewone spreektaal aan (Als je hebt ingegeven hoeveel geld je wilt opnemen komt er op het display: “Ok, got that!”

Dieren
die wij voornamelijk hebben gezien; mussen, meeuwen, merels gezien. Ook wel haviken, tui’s en andere kleine vogels.

Landschap
Het zuidelijke deel van het zuidereiland is meer gevarieerd. Verschillende type landschappen wisselen elkaar af: polderlandschap, bossen, heuvels, bergen en meren, riviertjes.

Landerijen
van boeren hebben vaak grote heggen van bomen. Netjes recht geknipt. Erg opvallend omdat ze niet altijd een duidelijke afbakening vormen van een gebied.

Snelwegen
lopen van het centrum van een plaats naar de ander. Het centrum bestaat dus uit een snelweg waaraan links en rechts winkels en woningen liggen.

Verkeersborden
zijn voornamelijk verklaringen van situaties. In NL hebben we bv. een verkeersbord voor voorrang geven, in NZ is deze er ook, maar staat er ook nog eens “give way” bij.

Possum
Langs de weg zie je veel dode Possums (wallabie/kangaroe-achtigen) liggen. Dit is niet zo erg omdat de possum een plaag is. Hier in Nederland vinden we dit al gauw zielig. Voordat de “blanken” kwamen waren er nog geen possums. Deze hebben ze meegenomen uit Australië voornamelijk voor het vlees. Omdat deze beestjes geen natuurlijke vijand hier hebben, blijft de populatie doorgroeien (netjes gezegd) tot een plaag. Er zijn verschillende projecten aan de gang om gif tegen deze beesten te strooien (ik geloof dat het 1080-gif heet)

Zuidereiland
Langs de weg kruis je talloze stroompjes, riviertjes en rivieren. Dit komt, omdat dit eiland is ontstaan uit vulkanen. Het zuidereiland bestond eerst uit een strook bergen. Deze bergen hebben lang bloot gestaan aan regen en dus erosie, waarbij zich aan de voet van de bergen gruis ophoopte doordat de regen vanuit de bergen via de riviertjes en stroompjes dit gruis meenam. Dit is zolang doorgegaan dat er vanzelf vlak land onstond.
‘                   _
‘               /     \
_______/         \_______

Dit zou de dwarsdoorsnede van het Z-eiland kunnen zijn

Jeugd
Elke plaats/stad heeft goede en uitgebreide skateboard/skeeler banen (halfpipe & dergelijke).
Schoolgangers dragen een uniform, net als in Engeland.

Kleur
Het aantal mensen met een donkerbruine huidskleur die ik ben tegengekomen kan ik op 1 hand tellen.

Boodschappen
Supermarkten, het eten en leefgewoontes lijken erg veel op die van buurland Australië. Je merkt aan een aantal dingen dat Nieuw-Zeeland veel van Australië afhangt of van ze inkoopt. Natuurlijk de heerlijke sinaasappels maar ook jam, pindakaas e.d. Toch proberen ze en stimuleren ze de meeste dingen zelf te maken.

Bloem
Door het hele Noorder- en Zuidereiland zie je bepaalde bosjes met stekels en een gele bloem die op een leeuwenbekje lijkt en geurt naar kokos. Ik heb nog aan een stewardes gevraagd hoe deze bloemetjes heetten, maar kan het papier niet meer vinden waar ik het op heb geschreven…

Polderalpen
Het Oostelijke gedeelte van het Zuidereiland ziet er nogal Nederlands uit: polderlandschappen met koeien, schapen en bomen. Op de achtergrond zie je de Alpen-bergketen.

Reflecteren
Langs de weg zie je vaak kleine zwarte rechthoekige verticale bordjes met 2 witte stippen, na twee weken te hebben rondgereden denk ik dat het reflecterende markeringen zijn om het begin van een weg-afbakening aan te geven
____
| O |
| O |
|___|

Snelweg
Door het hele land zijn er alleen 1-baans wegen met af en toe een inhaal baan. Alleen door Auckland is een 2/3-baans weg.

Schaap
Er zijn erg veel schapen in de weides te zien: logisch, er zijn namelijk meer schapen dan mensen in Nieuw-Zeeland!

Koud?
Ondanks de temperatuur toen we er waren (max. 7 graden) zie je best een aantal mensen die in T-shirt en korte broek rondlopen. Ook veel wegwerkers werken in korte broek.

Trots
De termen “New Zealand” en de plaats waar een bedrijf zich heeft gevestigd, worden grif in de bedrijfsnaam vermeld. Als voorbeeld: “Waipuru timber” of “New Zealands best supermarket”. Als je daar bent komt dat eigenlijk normaal op je over, maar als je dat in Nederland zou bekijken: “De Amstelveense bakker” of “Nederlandse vezel artiesten”. (New Zealand Fibre Artists) We hebben het wel, maar komt veel minder vaak voor.

Herdenking
In elke stad staat wel een monument voor soldaten die in de 1e gevallenen zijn.

Wild
Er zijn hier erg weinig dieren in het wild. Het enige dat je wel ziet zijn plukjes vogels, mieren, platgereden possums en koeien/schapen/lamas/herten in de wei. Het gekke is dat je hier nooit bang hoeft te zijn voor enge dieren. Een spinnetje daar gelaten.